Buikgriep besmettelijk?

Buikgriep of ook wel Gastro-enteritis genoemd is een zeer besmettelijk virus, hierdoor is het ook zeker een ziekte waar men niet te ligt over moet denken in het contact met andere mensen.
Per jaar raken enkele miljoenen mensen besmet het “buikgriepvirus”, van deze mensen zoeken gemiddeld ruim 200 tot 300.000 besmetten mensen contact met hun huisarts.
Op basis van deze cijfers mogen wij buikgriep dus bestempelen als een zeer besmettelijke en snel uiteenslaande ziekte.

Besmetting

Het maakt niet uit of men nu jong of oud is, in elke bevolkingslaag komt buikgriep net zoveel voor.
De reden dat de ziekte zo besmettelijk is komt voort uit het feit dat er zoveel verschillende en diverse mogelijkheden zijn om de ziekte op te pikken.
Buikgriep komt namelijk niet alleen voor uit een virus maar kan ook voortkomen uit bijvoorbeeld parasieten en diverse bacteriën.
Toch is de grootste boosdoener van de verspreiding buikgriep is het Norovirus en het rotavirus.
Deze virussen komen voor in diarree en braaksel, de besmetting vind dan ook plaats wanneer een gezond persoon iets aanraakt wat iemand die al besmet was met het virus ook heeft aangeraakt.
Je zal nu niet direct gaan merken dat je dit virus bij je draagt, pas wanneer jij je handen niet goed wast is er een kans dat je het virus je lichaam binnen brengt door middel van bijvoorbeeld eten.

Een bacterie die voor veel mensen bekend is en buikgriep veroorzaakt is de Salmonella bacterie.

Deze krijgt men binnen door het eten van bijvoorbeeld schelpdieren en ander rauw voedsel.

De kleinste kans tot besmetting is aanwezig door middel van een parasiet, echter blijft deze kans wel aanwezig en gebeurd het nog steeds met enige regelmaat.
Een parasiet kan je besmetten met buikgriep door middel van bijvoorbeeld het drinken van oppervlakkig water.
Over het algemeen filtert men deze parasieten in een filterinstallatie uit het water, echter wanneer een parasiet hier toch doorheen weet te komen dan is hij resistent tegen onder anderen gloor en andere zuiveringsmiddelen.

Epidemie

Een buikgriep epidemie komt geregeld voor, omdat de besmetting van mens op mens de afgelopen jaren steeds makkelijker en makkelijker lijkt te gaan zijn de ziekte cijfers de afgelopen jaren tot ongekende hoogte gestegen.
Men praat pas over een buikgriep epidemie wanneer het aantal ziekte gevallen hoger is dan in een normaal regulier jaar.
Om een buikgriep epidemie tegen te gaan doet de overheid onder anderen aan voorlichting door middel van folders om de kans op besmettingen te verkleinen.

Reacties zijn gesloten.